Het verhaal van Ricky

Wat doe je als adviseur omgeving bij het waterschap?

Ik werk binnen het cluster watersystemen dat verantwoordelijk is voor de realisatie van gemalen, stuwen, duikers en natuurvriendelijke oevers. Als Adviseur Omgeving moet ik onderzoeken wat er allemaal speelt in het gebied (bijv. archeologie, explosieven, flora en fauna, etc.), met welke stakeholders we te maken hebben en hen informeren over het project. Tot slot ben ik ook verantwoordelijk voor de vergunningaanvragen om het project uiteindelijk te kunnen realiseren.

Daar moet je vast ook veel geduld voor hebben…

Ja dat klopt. In de omgeving spelen vaak hele grote en persoonlijke belangen. Voor een stakeholder kan een project een enorme impact hebben. Het maken van goede en duidelijke afspraken met de omgeving kost dus logischerwijs soms veel tijd. Ook de interne stappen kunnen soms nog wel wat tijd kosten haha.

Wat heb je als achtergrond?

Ik heb 4 jaar lang de opleiding Watermanagement gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam. Tijdens mijn opleiding heb ik ook gewerkt bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij waterschap Hollandse Delta en heb ik in mijn eerste jaren, gecombineerd met het werk, het Nationaal Watertraineeship gedaan.

Hoe ben je bij Hollandse Delta terecht gekomen?

Ik woon in het beheersgebied van het waterschap en leerde de organisatie tijdens mijn opleiding steeds beter kennen. Ik vond het een interessante organisatie en had dus een open sollicitatie geschreven voor een ander type traineeship, maar die hadden ze niet. Zij kwamen toen met een functie die voor mij meer vastigheid bood en waarbinnen ik mijzelf kon ontwikkelen, dus dat pakte achteraf eigenlijk goed uit. Dat was voor de functie projectondersteuner in de clusters waterveiligheid en wegen. Dat heb ik ruim een jaar gedaan en daarna kwam ik dus terecht bij mijn huidige functie.

Waarom klopt jouw hart voor watermanagement en alles wat daaraan gerelateerd is?

Dat komt eigenlijk al vanuit vroeger. Met mijn opa en oma ging ik als kind bijna elke zomer naar Zeeland. Daar leerde ik heel veel over de watersnoodramp en de deltawerken. Tijdens mijn middelbare schoolperiode sprak ruimte voor de rivier, onderdeel van het vak aardrijkskunde, mij erg aan. Kiezen voor de opleiding Watermanagement was dus voor mij een makkelijke keuze. Verder zijn we als Nederland één van de toonaangevende landen in de wereld op het gebied van watermanagement. Daar ben ik trots op, maar tegelijkertijd liggen er nog veel uitdagingen om dat in de toekomst nog steeds zo te houden.

Werken voor de wereld om ons heen?

Alles wat ik doe, doe ik voor de omgeving. Ik heb natuurlijk niet voor niets gekozen voor de rol ‘adviseur omgeving’. Je bent dan ook vaak buiten en dan zie je ook voor wie je het doet en hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Ons beheersgebied is ook heel verschillend. Rivieren, duinen, polders, industrie en stad. Dat is heel veelzijdig en uitdagend voor mij in de combinatie met de zorgplichten die we als overheidsorganisatie hebben voor de waterveiligheid, de waterkwaliteit, de waterkwantiteit en de wegen. En vergeet ook niet onze opgaven die we hebben liggen in relatie tot digitalisering, duurzaamheid, energietransitie, en innovatie.

Het werk is veelzijdig, je komt met verschillende mensen in contact, de collega’s zijn kundig en gezellig. De sfeer is dus erg prettig.

Waarom moet de bezoeker van deze site kiezen voor werken bij waterschap Hollandse Delta?

Het waterschap is uniek en we hebben echt belangrijke en serieuze doelen.

Het werk is veelzijdig, je komt met verschillende mensen in contact, de collega’s zijn kundig en gezellig. De sfeer is dus erg prettig. En ja het waterschap biedt ook goede voorwaarden voor je ontwikkeling. Je staat niet stil. Ook krijg je een vergoeding voor de zaken die je nodig hebt als je thuis moet werken zoals nu. Alles is gewoon goed geregeld.

Maak je zelf ook gebruik van het opleidingsbudget?

Jazeker. Ik volg verschillende trainingen en opleidingen, denk aan de trainingen conflicthantering, VCA (veiligheid) en natuurlijk ook het traineeship.

Conflicthantering?

Je komt soms in conflictsituaties terecht. Een conflict klinkt heel negatief of zeer ernstig, maar dat is het meestal niet. Sommige mensen hebben gewoon veel bezwaar op een project en willen het liefst dat het niet van de grond komt. In hun situatie kan dat soms ook begrijpelijk zijn. Zo zijn er in het verleden vaak dingen gebeurd die nog steeds van invloed zijn op hun medewerking. Dan moet je daarin duiken om het te begrijpen, de frustraties proberen weg te halen, en uiteindelijk met hen vertrouwen op te bouwen voor de toekomst. En dan blijkt er iets te zijn dat je kan oplossen en zo tegelijk als ‘meekoppelkans’ kan gebruiken voor het project waar uiteindelijk dan zowel het waterschap als de omgeving heel tevreden mee is.

Meekoppelkans?

Win-win situaties zeg maar. Ja die wil ik echt benutten, daar kijk ik echt naar. Soms kunnen we onze projecten combineren met de projecten van andere overheden of soms komt de omgeving met een goed idee dat meegenomenkan worden in het project. Dat maakt alles mooier, beter, efficiënter en zorgt uiteindelijk voor veel tevredenheid in de omgeving.