Waterschap Hollandse Delta heeft talentontwikkeling hoog in het vaandel staan. Daarom organiseren we samen met een aantal andere waterschappen het traineeprogramma Waterschapstalent. Zo gaan er op 2 maart weer vier nieuwe trainees bij ons aan de slag. Hieronder stellen ze zich kort aan u voor.

Rens Raggers: “Het effect van de zeespiegelstijging voor Hollandse Delta.”

Missing media item.

“Als kind was ik altijd al geïnteresseerd in de natuur en in het bijzonder in de zee. Ik wilde de zee beter begrijpen,“ zo vertelt Rens Raggers. De studie kust- en zeemanagement in Leeuwarden was dan ook een logische keuze voor hem. En hij ging al eens op stage naar Bonaire, waar hij 5 maanden onderzoek deed naar koraalriffen.

Voor waterschap Hollandse Delta gaat hij aan de slag met de zeespiegelstijging. “Ik ga verschillende scenario’s uitwerken voor het effect van de stijging op het gebied van Hollandse Delta. Met name voor grote steden als Rotterdam en Dordrecht is er nog veel onzeker. Door diverse modellen te gebruiken en te combineren, wil ik betere schattingen maken en kan het waterschap zich beter voorbereiden op de toekomst.”

Giswinne van de Wijdeven: “In dit traineeship komt voor mij alles samen.”

Missing media item.

Op basis van haar CV zou je Giswinne van de Wijdeven misschien niet direct verwachten bij een waterschapstraineeprogramma. Toch is het voor een logische volgende stap. Ze legt uit: “Via mijn baan bij Eurofins, een bedrijf dat allerlei laboratoriumonderzoeken uitvoert, kwam ik in contact met Aquon en diverse waterschappen. Zij hebben mij in het waterwereldje gezogen.” Ze begon er steeds meer over te lezen en het nieuws erover te volgen.

Daarnaast ziet ze voldoende aanknopingspunten om ook haar eerdere studies (forensisch onderzoek en archeologie) in te zetten. “Het waterschap is tenslotte een calamiteitenorganisatie en onze Nederlandse landschappen zijn cultureel gevormd. Overal waar je de bodem in gaat, vind je sporen van het verleden.” Ze heeft dan ook veel zin om te beginnen. “Ik verwacht een beter begrip te krijgen van de waterschapswereld en meer voldoening te vinden in mijn werk.”

Justin ’t Hart: “De waterwereld is mij met de paplepel ingegoten.”

Missing media item.

“Ik woon in de Hoeksche Waard, mijn vader werkt als een naval architect en zelf heb ik watermanagement gestudeerd in Zeeland,” vertelt Justin ’t Hart. Een traineeship bij waterschap Hollandse Delta is dan ook een mooie volgende stap. “Uitzoeken hoe we het beste kunnen omgaan met water in onze leefomgeving, dat vind ik interessant.“

Hij legt daarbij nadrukkelijk de relatie met klimaatverandering en duurzaamheid. “In 2050 willen we een volledig circulaire economie hebben. Hoe pakken we dat aan?” Daarom gaat hij bij Hollandse Delta op zoek naar manieren om reststromen, zoals maaisel en hout, hoogwaardig te kunnen hergebruiken. “Ik wil mezelf verder ontwikkelen in het werkveld van de waterschappen en met een blik op de toekomst werken aan projecten.”

Robbert Poldermans: “Waterschappen belangrijk voor de toekomst van Nederland”

Missing media item.

Als tiener ontdekte Robbert Poldermans al hoe belangrijk een goede waterkwaliteit is. “Ik had een bijbaantje op een boomkwekerij in Boskoop. Als bepaalde waardes daar niet goed waren, konden de planten niet goed groeien.” Na zijn middelbare school volgde hij een studie milieu- en natuurwetenschap in Utrecht en deed hij diverse onderzoeken naar water en klimaat.

Hij werkte korte tijd bij Stantec, maar het uitvoeren van bodemonderzoek paste toch niet helemaal bij hem. Nu gaat hij bij Hollandse Delta aan de slag met klimaatadaptatie. “De subsidieregeling voor waterinitiatieven is alweer gesloten. Daarom ga ik nadenken over andere manieren om gemeenten, inwoners en partners in het gebied te stimuleren om klimaatadaptieve maatregelen te nemen.” Hij is erg gemotiveerd om te starten, want “de waterschappen zijn onwijs belangrijk voor de toekomst van Nederland.”