Hier is ruimte om dingen te ontdekken

Waterschapskantoor waterkant

Technologische ontwikkelingen, nieuwe wetgeving, de biobased economy: er gebeurt zoveel om ons heen.

Aan het woord is Charlotte van Erp Taalman Kip, Innovatietechnoloog, Afdeling Beleid en Plannen.

Nieuwsgierig

Als innovatietechnoloog blijf ik op de hoogte en beoordeel ik of de ontwikkelingen van waarde zijn voor mijn waterschap. Ik kijk goed om me heen: wat gebeurt er in de wereld allemaal op het gebied van waterzuivering en technologie? Waar zijn anderen mee bezig en wat kunnen wij hiervan leren om onze processen te verbeteren?

Grondstoffenfabriek

Samen met andere waterschappen werk ik aan de Grondstoffenfabriek, een initiatief van de waterschappen in Nederland. Afvalwater is niet alleen maar vies, maar ook een bron van energie en grondstoffen. We onderzoeken manieren om grondstoffen terug te winnen uit het afvalwater. Neem cellulose uit wc-papier: dat is te gebruiken voor de productie van bioplastic of als ‘afdruipremmers’ voor de wegenbouw. Niet alleen de technologie is belangrijk, maar ook hoe we het kunnen organiseren en vermarkten.

Medewerker WSHD

Kip-ei

We zitten nog volop in de fase van onderzoeken en verkennen. Het is een kip-ei-kwestie: we weten nog niet precies wat de kwaliteit en kwantiteit van onze producten zal zijn, maar proberen anderen daar al wel voor te interesseren. Een andere vraag is: mogen wij ons als overheidsinstelling wel commercieel opstellen, als we afnemers voor onze grondstoffen vinden? Bij ‘terugverdienen’ heb je het niet alleen over geld, maar ook over de winst voor milieu en omgeving. Grondstoffen terugwinnen voorkomt verspilling en draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van de waterschappen.

Afwisselende droombaan

Natuurlijk ben ik trots op mijn werk. In deze baan zit alles wat ik nodig heb: vakinhoud, proces en netwerk. Mijn werk is ook heel afwisselend: een combinatie van innovatie en technologie. Van binnen en buiten. Ik krijg veel vrijheid en het vertrouwen om mijn doelen naar eigen inzicht te bereiken. Uiteindelijk wil ik de wereld een stukje duurzamer maken. De projecten waar ik me nu mee bezig dragen daar zeker aan bij. Dat maakt mijn baan eigenlijk een droombaan!